Головна » 2014 » Липень » 16 » Євросуд чекає від Росії пояснень щодо Савченко до 22 липня
12:15
Євросуд чекає від Росії пояснень щодо Савченко до 22 липня

У вівторок Європейський суд з прав людини почав розглядати позов української льотчиці Надії Савченко до Росії та надав справі пріоритетного статусу.

Суд вимагає від РФ до 22 липня відповісти, як Надія Савченко потрапила в Росію та пояснити, чому до неї не допустили українського консула.

Про це BBC Україна повідомила представник Надії Савченко у Європейському суді з прав людини, адвокат Валентина Теличенко.

Пані Теличенко оприлюднила листа від імені Євросуду щодо офіційного початку розгляду справи.

Військовий пілот Надія Савченко потрапила до полону бойовиків на Донбасі 17 червня. Там вона воювала у складі добровольчого батальйону, взявши відпустку в Збройних силах.

8 липня стало відомо, що вона перебуває у слідчому ізолятора російського міста Воронеж. Слідчий комітет Росії висунув їй звинувачення у пособництві вбивства журналістів ВГТРК.

Пріоритетна справа

"Європейський суд 15 липня розпочав провадження у справі "Савченко проти Росії", надавши справі статус пріоритетної за 41 правилом Регламенту суду", - розповіла пані Теличенко.

Вона сказала BBC Україна, що звернення до Суду було направлено вранці 14 липня, а представляти інтереси Надії у суді її попросили матір та сестра льотчиці.

Згідно з попереднім рішення суду, Російська Федерація до 22 липня має надати відповіді на цілий перелік питань.

Цей документ адвокат оприлюднювати не може, проте пояснила його зміст.

Зокрема, як розповіла BBC Україна пані Теличенко, уряд Росії має пояснити, як Надія потрапила до російського СІЗО, на яких підставах і чому досі до неї не допустили консула України.

"Перше питання суду до Росії – хто затримав Надію?", - наголосила пані Теличенко, розповівши, що у зверненні до суду детально пояснила про полон Надії та перші спроби її обміну на бойовиків, що нівелює версію про її затримання в Росії як біженця.

Дедлайн для Росії

Валентина Теличенко розповіла BBC Україна, що до 22 липня Росія може виправити порушення прав пані Савченко, які були допущенні.

"Якщо Росія цього не зробить, то суд може напряму вказати, яких заходів Росія має вжити", - пояснила адвокат.

При цьому захисник не змогла спрогнозувати, чи Суд зможе застосувати правило 39 регламенту, за яким Росію можуть змусити повернути Надію Савченко до України.

"Дуже сподіваюся, що така швидка реакція ЄСПЛ стане запорукою того, що Надія скоро буде в Україні", - заявила Валентина Теличенко.

"У цій справі можна говорити про порушення статті 5 Європейської конвенції з прав людини – незаконний арешт та позбавлення волі. Насильне перевезення до іншої країни можна кваліфікувати як катування, а це порушення 3 статті Конвенції", - стверджує Валентина Теличенко.

Першочерговість цієї справи у Суді означає, що її розгляд триватиме не роками, а місяцями.

Окрім того, у регламенті Європейського суду з прав людини є правило №39, за яким державу можна змусити вжити негайних заходів щодо окремих осіб аби захистити їхні права.

Саме цією нормою юристи радять скористатися, аби найближчим часом допомогти Надії Савченко повернутись до України.

Заплутана версія

Українська сторона стверджує, що Надія Савченко є військовополоненою. Мін'юст має намір просити Раду Європи визнати льотчицю заручницею і вимагати від РФ її звільнення.

У Росії пані Савченко звинувачують у причетності до вбивства двох журналістів федерального телебачення.

Кореспондент програми "Вести" Ігор Корнелюк та відеоінженер Антон Волошин загинули у зоні АТО під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст Луганської області 17 червня.

За інформацією російських слідчих, Надія Савченко нібито сама встановила координати групи журналістів і передала їх військовим, які згодом обстріляли місце з мінометів.

Пані Савченко, яка входила до складу добровольчого батальйону "Айдар", потрапила у полон до бойовиків поблизу міста Щастя. 20 червня в інтернеті з'явилося відео її допиту.

Російська сторона не пояснює, як жінці вдалося вибратися з полону сепаратистів і перетнути кордон.

Офіційна версія Кремля – Надію затримали на російській території без документів, коли вона потрапила в РФ як біженка.

На початку липня Воронезький суд залишив Надію Савченко під арештом до кінця серпня.

Представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін раніше заявив, що в української сторони немає жодних шансів на звільнення своєї громадянки.

Переглядів: 646 | Додав: shpolanews | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]